Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ЛИНК БИЛДИНГ СЪВЕТИ

latest

SEO оптмиизация - важната роля на вътрешните линкове

Вътрешните линкове са съществена част от успешната SEO стратегия. Малки, но мощни, прости, но в същото време сложни ー вътрешните линкове пом...




Вътрешните линкове са съществена част от успешната SEO стратегия.

Малки, но мощни, прости, но в същото време сложни ー вътрешните линкове помагат на потребителите да навигират във вашето цифрово съдържание и предоставят на роботите на търсачките информация за това как се представя вашият сайт.

Вътрешни линкове могат да бъдат намерени на почти всяка страница в Интернет. Вероятно вече ги използвате, дори и да не го знаете. (Съвет: това въведение включва няколко такива връзки.)

Ако искате да оптимизирате съдържанието, трябва да разберете как работят вътрешните връзки, къде да ги поставите и да разберете защо те  имат значение.

В тази статия ще разгледаме вътрешните линкове и ще разгледаме най-добрите практики.

Какво е вътрешно линкване?

Вътрешното линкване са връзки от една страница към друга в рамките на същия домейн.

Те се различават от външните линкове, които сочат към страници на друг сайт, или сочат Ваш сайт, но от друг домейн.

Всеки сайт с повече от една страница трябва да бъде свързан с вътрешни линкове.

Погледнете началната страница на вашия сайт. Вероятно има меню в горната част, което препраща към други вътрешни страници. Това могат да бъдат страници "За фирмата", "Магазин" и "Контакти".

Навигацията на сайта е много важна за SEO, защото установява архитектурата на сайта и увеличава пропускливостта на линковете.

Наличието на множество страници, прикачени към един и същ домейн, увеличава шансовете ви за класиране, като позволява на ботовете за търсене да индексират повече съдържание.

Вътрешните връзки са просто въпрос на дизайн и архитектура на сайта и търсачките очакват да ги намерят. Всички сайтове имат дизайн и архитектура, които поддържат логическа структура, като този общ модел.




5 причини, поради които вътрешните връзки са добри за SEO

Вътрешните връзки са един от най-ценните инструменти за SEO оптимизация.

Защо? Защото вътрешното линкване работи добре!

Алгоритъмът за машинно обучение на Google измина дълъг път от ранните дни на SEO. В момента системата е почти невъзможна за измама.

Без значение колко напреднал е алгоритъмът, все още има прости промени, които веднага ще доведат до подобрение в SEO, без да заблуждават търсачките.

Вътрешното свързване е една такава промяна.

Ето някои от предимствата, които предоставя.

1. Помага на Google да индексира вашия сайт

Роботът на Google следва връзки в интернет, за да намери и индексира уебсайтове.

Ако вашият сайт има добри вътрешни връзки, ще бъде по-лесно за робота на Google да намери новото съдържание, което публикувате.

2. Увеличава вероятността от получаване на входящи връзки към страниците на сайта

Вижте откъде идват повечето връзки към вашия сайт. Вероятно ще видите много връзки, които насочват потребителите към главната страница на сайта.

За съжаление твърде много връзки към началната страница са лоши за SEO. Ние наричаме това явление свръхоптимизация и трябва да се избягва.

Това, което трябва да получите в крайна сметка, е обърната кръгова диаграма: повечето връзки трябва да сочат към вътрешни страници дълбоко в сайта, а не към главната страница. Това се дължи на факта, че главната страница обикновено няма подробната информация, която потребителите търсят.

3. Разпределя теглото на сайта между вътрешните страници

Когато даден сайт получи връзка към началната страница, част от теглото на връзката се предава на вътрешните страници.

Пример за разпределение можете да видите тук:



Ако след това страница 1 препраща към страница 2, „капиталът на връзката“ преминава от страница 1 към страница 2, което й помага да се класира по-високо на страницата с резултати от търсачката (SERP).

Колкото по-плътно е свързана структурата на сайта (поради вътрешни връзки), толкова по-добре ще работи сайтът като цяло при търсене и ще получи по-добро класиране в Google SERP.

4. Вътрешните връзки с оптимизиран анкър текст са добри за SEO

Вътрешната връзка е прост ред от HTML код, който свързва една страница от уебсайт с друга. Изглежда така:

<A HREF = "http://www.wso.bg/blog"> SEO блог</A>

Въпреки това, когато създадете вътрешна връзка с котвен текст вместо изображение или навигационен текст, теглото на вътрешната връзка се увеличава.

Анкорният текст увеличава теглото на връзката чрез добавяне на ключови думи и съдържание към процеса на свързване. Google не вижда само етикета A HREF. Той също така разглежда анкорния текст, който е част от тази връзка.

Дните на спам с ключови думи в anchor текст отдавна са отминали. Но има стойност в оптимизирането на анкорния текст за вътрешна връзка.

Предпочита се закрепен текст, който се подравнява добре с цялостното съдържание, в сравнение с прекалено оптимизирания закотвен текст.



5. Ползи за читателите

Това е най-важният момент. Да, вътрешните връзки са SEO техника. Но това не е всичко.

В крайна сметка вътрешните връзки са полезни за потребителите.

Помислете за това по следния начин: когато проучвате дадена тема, проверявате ли информация от един източник или от няколко източника?

Обичате ли да изучавате допълнително съдържание, което задълбочава разбирането ви по дадена тема?

Може би просто харесвате стила на писане на статията, която четете и искате да прочетете повече от същия автор.

Вътрешните връзки на сайта добавят стойност към всяка статия, като подсилват твърденията и насочват потребителя към свързана информация.

Въпреки че вътрешните връзки може да не водят до директни реализации, те все пак заемат своето място в маркетинговата фуния, насочвайки хората към целта.

Като бонус можете да помогнете на читателите да останат на вашия сайт по-дълго и да изградят доверие във вас с вътрешни връзки.

SEO е за оптимизиране и на  потребителите, а не само за технически настройки и хитри трикове.

Дори и да не ви интересува техническата стойност на вътрешните връзки, направете го поне за вашите потребители.


Източници на статията:

Цялото ръководство за вътрешни линкове можете да прочетете тук... дата на създаване: 7 декември 2022 година


Снимки са взаимствани от дигитална агенция Висео

SEO.topbg.org, посетен на 6 и 7 декември 2022 година

DigitalenMarketing.com - посетен на 7 декември 2022 година и ползвани ресурси от него





No comments