Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ЛИНК БИЛДИНГ СЪВЕТИ

latest

Почистване на сайтове от вируси

Нека започнем така: Много ботове генерират зловреден код, след което правят така, че трети страни получават обратни връзки, т.е. правят го с...

Нека започнем така: Много ботове генерират зловреден код, след което правят така, че трети страни получават обратни връзки, т.е. правят го с цел линк билдинг на забранени ниши.

В тази статия ще разгледаме начините за защита на сайтове от подобни вируси! 


Въведение


Зловредният софтуер (malware) е сериозна заплаха за уебсайтовете, тъй като може да причини значителни щети на SEO класирането, потребителското изживяване и цялостната онлайн репутация. Един често срещан тип злонамерен софтуер, който засяга уебсайтовете, е този, предназначен за нежелани връзки (известни също като спам за връзки). Този вид малуер добавя нежелани връзки към вашия уебсайт, обикновено скрити в страничната лента, футъра или други по-малко видими области. Целта на тези връзки е да подобрят класирането на свързаните уебсайтове в резултатите от търсачките, като същевременно вредят на вашата собствена онлайн репутация. Тази статия ще обсъди стъпките, които трябва да предприемете, за да идентифицирате и премахнете зловреден софтуер от вашия уебсайт, насочен към нежелани връзки.


Стъпка 1: Идентифицирайте признаци на зловреден софтуер


Първата стъпка в почистването на вашия уебсайт от зловреден софтуер е да идентифицирате наличието му. Някои общи признаци на заразено с малуер съдържание включват:


Нежелани връзки, добавени към вашето съдържание или странична лента

Страницата ви се зарежда бавно или изобщо не се зарежда

Повишено изоставяне на посетители поради лоша производителност или подозрително поведение

Спам коментари или съобщения във вашите социални медийни платформи

Понижено класиране в резултатите от търсачките

Съобщения за предупреждения от Google Search Console или други инструменти за търсене

Ако забележите някой от тези признаци, важно е да започнете процеса на почистване възможно най-скоро, за да сведете до минимум щетите върху вашия уебсайт.


Стъпка 2: Използвайте инструмент за сканиране за злонамерен софтуер


Има различни безплатни и платени инструменти за сканиране за злонамерен софтуер, които могат да помогнат за идентифицирането на зловреден софтуер във вашия уебсайт. Някои популярни опции включват:


Google Search Console

Супер хостинг X сканер за злонамерен софтуер

Sucuri SiteCheck

VirusTotal

Тези инструменти ще анализират вашия код на уебсайта и ще ви уведомят дали откриват някакви злонамерени файлове или подозрителна дейност. След като идентифицирате проблема, можете да преминете към следващата стъпка.


Стъпка 3: Премахване на зловреден софтуер


Сега, след като сте идентифицирали наличието на зловреден софтуер, трябва да го премахнете от вашия уебсайт. Ето как да направите това:


Архивирайте вашия уебсайт: Преди да направите каквито и да било промени на вашия уебсайт, винаги е добра идея да създадете резервно копие. Това ще гарантира, че имате безопасно копие на вашия сайт, ако нещо се обърка по време на процеса на почистване.


Достъп до вашия файл с .htaccess: Файлът .htaccess е конфигурационен файл, който обработва заявките към уеб сървъра. Той може да се използва за блокиране на достъпа до определени страници или директории на вашия уебсайт. Ако вашият уебсайт е заразен с малуер, вероятно ще намерите свързани връзки в .htaccess файла. Търсете редове, започващи с "Redirect" или "RewriteRule", и ги изтрийте.


Проверете вашия код: Използвайте инструментите за редактиране на код, предоставени от вашия хост, за да проверите целия код на вашия уебсайт за подозрителни връзки или скриптове. Бъдете внимателни, когато правите промени директно във файловете на вашия уебсайт, тъй като една грешна стъпка може да доведе до допълнителни проблеми.


Актуализирайте плъгините и разширенията: Зловредният софтуер понякога може да проникне във вашия уебсайт чрез уязвимости в плъгините или разширенията. Уверете се, че всички плъгини и разширения на вашия уебсайт са актуални и помислете за деактивиране на тези, които не използвате или не са необходими.


Сканирайте отново: След като сте направили всички необходими промени, сканирайте отново уебсайта си с помощта на инструмента за сканиране за злонамерен софтуер, който сте избрали. Уверете се, че всички открити злонамерени файлове или дейности са премахнати.


Стъпка 4: Предотвратете бъдещи инфекции


След като успешно почистите уебсайта си от зловреден софтуер, насочен към нежелани връзки, е изключително важно да предотвратите бъдещи инфекции. Ето няколко начина да постигнете това:


Редовно актуализирайте софтуера на вашия уебсайт: Уверете се, че всички системи, плъгини и разширения са актуални, за да предотвратите експлоатиране на уязвимости.


Използвайте силни пароли: Слабите пароли могат лесно да бъдат отгатнати или разбити, което позволява на хакерите достъп до вашия уебсайт. Използвайте дълги, сложни пароли и обмислете използването на мениджър на пароли.


Редовно архивирайте данните си: Редовното архивиране на вашия уебсайт и данни може да помогне за минимизиране на щетите в случай на атака или пробив на сигурността.


Инсталирайте защитна стена и антивирусен софтуер: Тези инструменти могат да помогнат за откриването и предотвратяването на злонамерен софтуер, преди да успее да зарази вашия уебсайт.


Обучете екипа си: Уверете се, че всеки, който има достъп до вашия уебсайт, разбира опасностите от злонамерен софтуер и знае най-добрите практики за сигурност.


Заключение


Почистването на уебсайт от зловреден софтуер, насочен към нежелани връзки, изисква внимателно внимание към детайла и последователност. Като следвате стъпките, описани в тази статия, можете ефективно да идентифицирате, премахнете и предотвратите бъдещи инфекции, като гарантирате дългосрочния успех и репутация на вашия уебсайт.

Полезни ресурси:

https://w-seo.com/premahvane-na-zlonameren-kod.html

https://w-seo.com/oshte_uslugi/anti-malware

No comments