Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

ЛИНК БИЛДИНГ СЪВЕТИ

latest

Спомага ли носенето на пижама за по-добър и пълноценен сън?

Спомага ли носенето на пижама за по-добър и пълноценен сън? Хората, които спят голи, намират за малко странно да сменят дрехите, вместо прос...



Спомага ли носенето на пижама за по-добър и пълноценен сън?

Хората, които спят голи, намират за малко странно да сменят дрехите, вместо просто да ги свалят преди лягане. Някои хора носят бельо под пижамите си, докато други го намират за странно. Различните култури имат различни норми за спално облекло. И всяка култура има вариации, които много хора в тази култура намират за странни. Но в този случай странността е изцяло в очите на наблюдателя.


Ето какво отговарят потребители в Quora, на въпрос, зададен по следния начин: С пижама и бельо ли спите нощем?


Бихте могли да носите пижама и бельо, но ще ви е неудобно. По-удобно, по-естествено и по-здравословно е да спите чисто гол. Започнах да спя гол, когато бях на 11 и все още спя така, а  сега съм на 71 години.


Здравият възрастен трябва да спи 7 до 8 часа на нощ. Той или тя трябва да заспи след 5-15 минути. Нарушаването на съня е лошо. Здравите възрастни изпитват нарушения на съня поради промени в топлинния комфорт по време на сън. Тук идва и ролята на пижамата.

За пижами и спално бельо се използват както естествени материи като памук и вълна, така и изкуствени като полиестер и найлон. Разликата в свойствата на всеки плат има различен ефект върху топлоизолацията. Тъканите имат изолационни свойства, които влияят на топлинния комфорт. Регулира преноса на топлина и влага между кожата и околната среда.


Памукът и вълната имат способността да абсорбират и пренасят големи количества влага. Вълната абсорбира 35% влага, памукът 24%, а полиестерът по-малко от 1%. Вълната има най-висока степен на възстановяване на влагата, докато полиестерът има най-ниска. Памукът има средно ниво на възстановяване.


Освен това хората, които спят лошо, са по-малко будни, когато спят във вълна и памук. Скоростта на REM сън с движение на очите е по-висока при полиестера, отколкото при памука или вълната. Така естествените материи като вълна и памук са най-добрият избор за нощно облекло, за пижами.


И така, Вие как спите? С пижама, само по бельо, или чисто голи? 

No comments